Wszystkie kształty i kolory klusek, czyli jak zrobić makaron

Czy wiedzieliście, że makaron występuje w różnych kolorach i smakach? A może interesuje Was, gdzie znaleziono najstarsze na świecie, suszone nitki? Podpowiemy także, w czym lepiej go ugotować: w garnku czy specjalnym warniku do makaronu. Właśnie dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu i z tej okazji postanowiliśmy przygotować wpis poświęcony właśnie temu produktowi.

pasta-663096_1920

Jest wiele oryginalnych, ciekawych świąt, które czasami niestety są mało znane. Jednak tego konkretnego nie trzeba chyba przedstawiać: Światowy Dzień Makaronu (ang. World Pasta Day) – obchodzimy dzisiaj, 25 października. Ustanowione zostało przez World Pasta Congress. Każdy makaronowy wielbiciel z utęsknieniem czeka na czas bezkarnego chwalenia się swoimi kulinarnymi wyczynami i dzielenia sprawdzonymi przepisami. Dzisiaj makaron powinien być na ustach wszystkich! Dlatego i my postanowiliśmy dołączyć do tej licznej grupy smakoszy i podzielić się z Wami kilkoma, a może nawet kilkunastoma ciekawymi informacjami o tych kluskach.

O makaronie słów kilka

Wyraz makaron prawdopodobnie wywodzi się od sycylijskiego słowa „maccaruni”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „ciasto zrobione siłą”. I tak jak sama nazwa wskazuje, w XVII wieku, aby dobrze wyrobić semolinę (mąkę otrzymywaną z pszenicy durum), należało użyć znacznej siły. Najlepsze w tym celu okazały się stopy. Dzisiaj wydaje się to bardzo abstrakcyjne i niehigieniczne. Podobnie uważał Ferdynand II Burbon (Król Neapolu). Zatrudnił on inżyniera Cesara Spadaccini’ego, który skonstruował z brązu maszynę zastępującą ludzkie nogi. Dzięki temu późniejsze ugniatanie ciasta na makaron było nie tylko wygodniejsze, ale i dużo rozsądniejsze.

Czy wiesz, że… Makaron jest przysmakiem znanym od dawien dawna? Jego najstarsze, zasuszone nitki (o długości 20 cali, czyli ok. 50 cm) odkryto w dolinie Żółtej Rzeki w Chinach. Znalezisko to liczyło sobie wówczas 4 tys. lat.

455x330

To znane na całym świecie danie jest niczym innym, jak mieszanką (w odpowiednich proporcjach) wody i mąki. Często, podczas wyrabiania, do tych produktów dodaje się też inne składniki: jajka, szpinak, buraki czy przyprawy: kurkumę, pieprz itp. Makaron to uniwersalne danie, które można podawać praktycznie ze wszystkim. Dobrze smakuje zmieszany ze słodkimi truskawkami w śmietanie, podpieczony z pikantnym kurczakiem czy ułożony obok lekko słonej ryby. Takie bogactwo połączeń sprawia, że w szybkim tempie zyskał dużą popularność. Doczekał się także wielu różnych kombinacji zarówno smakowych, jak i związanych z kształtem.

Makaron makaronowi nierówny – jak go rozróżnić

Współcześnie makarony różnią się kształtem, smakiem i sposobem przygotowania. Poniżej zestawienie tych najbardziej popularnych i często wybieranych przez smakoszy:

AnelliAnelli
Wyglądem przypomina pierścienie. Ten rodzaj nadaje się do zup, sałatek i zapiekanek makaronowych.

BucatiniBucatini
Długie rurki podobne do spaghetti. Wyróżnia je grubsza średnica i dziurka w środku.

CannelloniCannelloni
To krótkie rurki o średnicy 3 centymetrów. Zazwyczaj podawane z nadzieniem serowym, mięsnym lub szpinakowym.

CapellettiCapelletti
Małe pierożki z wywiniętymi końcami (nazywane są „kapelusikami”). Nadzienie stanowi mięso, warzywa lub ser. Bardzo często podawane jako dodatek do rosołów i bulionów.

Capelli d'angeloCapelli d’angelo
Bardzo cienkie, szybko gotujące się, długie nitki. Zazwyczaj formowane w gniazda. Nazywane są „włosami anioła”. Podaje się je z lekkimi sosami, najlepiej – z oliwą, parmezanem i bazylią. Stanowią doskonały dodatek do zup.

ConchiglieConchiglie
Makaron w kształcie muszli o różnej wielkości. Małe muszelki nadają się do zup, większe najczęściej nadziewa się farszem. Podaje się ze śmietanowymi lub mięsnymi sosami.

FarfalleFarfalle
Nazywane są również kokardkami lub motylkami. Dobrze komponują się z sosami na bazie śmietany, pomidorów lub mięsa. Kawałki dodatków w sosie nie powinny być za bardzo rozdrobnione.

FettuccineFettuccine
Są to długie, wąskie wstążki. Często przygotowywane z jajkiem. Doskonale smakują z sosami serowymi, śmietanowymi lub z krewetkami czy kurczakiem.

FusilliFusilli
Różnej długości świderki, bardzo popularne w Polsce. Podaje się je najczęściej z kurczakiem, tuńczykiem lub jako dodatek do zup czy zapiekanek.

LasagneLasagne
Szerokie, makaronowe płaty. Najczęściej podawane są z mięsem mielonym i sosem beszamelowym (jako warstwa oddzielająca te składniki). Nadają się również do zapiekanek.

OrecchietteOrecchiette
Małe, grube uszka. Ich charakterystyczną cechą jest grubszy środek i cieńsze brzegi. Podaje się je z sosami warzywnymi.

PennePenne
Mają kształt niewielkich rurek, ściętych skośnie. Mogą mieć powierzchnię karbowaną (penne rigate) lub gładką. Zazwyczaj podawane z pesto.

RigatoniRigatoni
To duże, grube i karbowane rurki ścięte prosto. Należy łączyć je z ciężkimi sosami np. mięsnym lub śmietanowym.

RisiRisi
Makaron w kształcie podobny do ryżu. Jest dobrym dodatkiem do zup i sałatek.

SpaghettiSpaghetti
Chyba najbardziej popularny rodzaj makaronu w Europie. Są to bardzo długie, cienkie nitki. Idealnie pasują do sosu bolognese lub podawane są z oliwkami lub anchois.

TagliatelleTagliatelle
Długie i szerokie wstążki, podobne do fettuccine. Podaje się je z sosem bolognese lub innymi sosami mięsnymi. Smakują dobrze z sosem serowym.

To raptem kropla w morzu (a raczej szczypta w mące) różnych odmian makaronu, jak np. chiński jajeczny, pappardelle, tubetti, ruote i inne. Tak, jak wiele jest kultur i gustów, tak urozmaicone będą kształty tych znanych oraz lubianych klusek.

Pomysłów na podanie makaronowych dań jest naprawdę sporo. Kucharze wzbogacają je nie tylko poprzez kształt, ale również kolor czy smak.

Czy wiesz, że… Prawdopodobnie pierwsze potrawy z makaronu przygotowywano na sposób bliskowschodni z cynamonem, rodzynkami i miodem – czyli na słodko.

W jaki sposób można uzyskać kolorowy makaron? To naprawdę bardzo proste. Wystarczy do ciasta dodać naturalne barwniki lub barwne ekstrakty roślinne.

Makarony kolorowe:

  • Czarny makaron (pasta nera) – Do uzyskania koloru wykorzystuje się barwniki spożywcze np. z kałamarnicy.
  • Czerwony makaron (pasta rossa) – Najczęściej barwiony jest marchewką lub sproszkowaną papryką.
  • Fioletowy makaron (pasta viola) – Kolor uzyskuje się dodając do niego buraki ćwikłowe lub pomidory.
  • Pomarańczowy makaron (pasta arancione) – Barwiony różnymi odmianami dyni czy kabaczka.
  • Zielony makaron (pasta verde) – Jako barwnik używa się szpinaku.

Makarony smakowe (dodatki):

  • Czosnek – Makaron z czosnkiem najlepiej pasuje do sosów mięsnych i pomidorowych.
  • Łosoś – Ten smak komponuje się z sosami z owoców morza.
  • Pieprz i cytryna – Połączenie to pasuje do sosów rybnych.
  • Peperoncino z chili – Makaron z dodatkiem ostrej papryki doskonale współgra z sosami pomidorowymi.
  • Trufle – Ten smak makaronu najlepiej połączyć z sosami truflowymi.

Jak przygotować makaron?

Kiedy jeszcze przemysł nie był na tyle rozwinięty, a fabryki makaronu powoli i nieśmiało wyłaniały się z nicości, makaron urabiano oraz suszono ręcznie. Dzisiaj, oszczędzając czas, możemy gotowy produkt kupić w sklepie. I mamy tam naprawdę bogaty wybór kształtów oraz smaków.

Jeżeli ktoś szykuje się do samodzielnego przygotowania tych klusek, powinien wiedzieć, że w tym celu najlepiej użyć mąki uzyskiwanej z twardej pszenicy durum. Może to być kaszka makaronowa (semolina) lub mąka makaronowa. Dlaczego właśnie taka? Ponieważ zawiera ona więcej glutenu niż tradycyjna mąka używana do pieczenia np. chleba. Charakteryzuje ją delikatny żółty kolor.

Samo uformowanie ciasta nie powinno sprawiać trudności. Po zmieszaniu ze sobą wody i mąki, całość należy dobrze ugnieść. Na tym etapie, w celu zabarwienia oraz wzbogacenia smaku, można dodać np. jaja lub barwniki spożywcze takie jak karotenoidy czy sok ze szpinaku. Po uzyskaniu jednolitej masy i rozwałkowaniu przychodzi czas na wycinanie nitek, wstążek, rurek – kto na co ma ochotę.

Gotować w garnku czy w warniku do makaronu?

picjumbo.com_HNCK6098

Makaron powinien być ugotowany „al dente” (z włoskiego: na ząb), czyli lekko niedogotowany i delikatnie twardy podczas gryzienia. Dzięki temu ma on mniejszy indeks glikemiczny (IG 40), a po jego spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta dużo wolniej. Nie ma żadnej ogólnej reguły, określającej czas gotowania. Wszystko zależy od grubości i wielkości. Jeżeli kupujemy makaron gotowy (w sklepie), na opakowaniu zawsze znajduje się informacja o długości przygotowania. A co z domowym makaronem? Najlepszym rozwiązaniem jest stałe kontrolowanie miękkości podczas gotowania. Dla wzbogacenia smaku i wartości odżywczych makaronu, do wody w której będzie „kąpany”, można wlać odrobinę oliwy z oliwek lub sól.

Pierwszy (udokumentowany) przepis na makaron znajduje się w książce Martino Corno pt. De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani (Sztuka gotowania wermiszelu i sycylijskiego makaronu), która ukazała się ok. roku 1000. W tym czasie makaron gotowano na migdałowym mleku i przyprawiano korzeniami. Można więc rzec, że przygotowywany był on niemal po szlachecku, a co najmniej po egipsku. Kleopatra także preferowała kąpiele w mleku.

Warnik do makaronu Royal Catering RCNK-4-GN

Warnik do makaronu Royal Catering RCNK-4-GN

Jakie naczynie wybrać do gotowania makaronu? Jeżeli przygotowujemy go w zaciszu domowe kuchni i nie musimy wykarmić całej armii głodomorów, zwykły, duży garnek powinien okazać się wystarczający. Jednak w restauracji lub innym lokalu gastronomicznym użycie tak małego naczynia może okazać się wyzwaniem. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji będzie warnik do makaronu. Dostępny jest w wersji z jedną, dwoma czy nawet trzema komorami. Zazwyczaj posiada kosze, w których umieszcza produkt spożywczy. Dzięki termostatowi woda utrzymuje stałą temperaturę, a to ma wpływ na szybsze i dokładniejsze gotowanie. Na koniec makaron trzeba odcedzić. Uwaga, jeżeli danie ma być podawane na ciepło, nie należy hartować go pod zimna wodą! Straci wówczas swój smak, a tego żaden kucharz nie chce.

Makaron jest częstym gościem na wielu stołach, w wielu zakątkach świata. Towarzyszy człowiekowi od czasów starożytnych i produkowany jest w różnych kształtach, kolorach i smakach. Jego popularność w dzisiejszym świecie sprawiła, że doczekał się także swojego upamiętnienia. Nie tylko w postaci Światowego Dnia Makaronu, ale również w formie namacalnej – Narodowego Muzeum Makaronu, w Rzymie. To jedyne takie miejsce, gdzie znajdują się oryginalne urządzenia wykorzystywane do produkcji makaronu oraz zdjęcia i dokumenty odnoszące się do jego historii.