Urządź swój food truck z Royal Catering i sprzedawaj najlepsze kiełbaski w mieście

W Krakowie, pod Halą Targową, od przeszło 30 lat stoi Niebieska Nyska. Przyrządzane w niej kiełbaski wabią mieszkańców i turystów z całego świata. Wygrały nawet konkurs na krakowski smak, który najdłużej pozostaje w pamięci. Z okazji nadchodzącego zlotu food trucków (Zielona Góra, 4-5.06.2016) Royal Catering podpowiada, jak wyposażyć food truck nastawiony na sprzedaż kiełbasek.

Budka z kiełbaskami

Ostatnio w Polsce pojawiła się cała flota: kioski, przyczepy, furgonetki, w których sprzedawane są kiełbaski według niemieckiej receptury (m.in. currywurst). Ruch w interesie się kręci, a klientów ciągle przybywa. Nie zachęcamy do kopiowania pomysłu, ale do poszukania w nim inspiracji.

Jeśli zdecydujesz się na biznes, którego podstawą będą kiełbasy, parówki, kabanosy i inne masarskie specjały, na wyposażeniu Twojego food trucka powinny znaleźć się profesjonalne sprzęty. Jakich produktów potrzebujesz? Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze urządzeń? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Currywurst

Wilk do mięsa od Royal Catering

Konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą. Chcą znać skład i pochodzenie żywności. Jeśli zaoferujesz im produkty z górnej półki – wygrasz. Musisz jednak utrzymać jakość. Stare porzekadło mówi, że jeśli coś ma być zrobione dobrze, trzeba (jeśli się da) zrobić to samemu.

Kiełbasa wyrabiana na miejscu z pewnością skusi niejednego przechodnia. Do jej samodzielnego wykonania będziesz potrzebował profesjonalnej maszyny, takiej jak elektryczny wilk do mięsa, za pomocą którego zmielisz wołowinę, wieprzowinę, drób itd.

Zwróć uwagę, żeby wyposażony był w komplet akcesoriów (popychacz, sita, ostrza itp.), w ten sposób unikniesz kłopotliwego sztukowania. Materiał, użyty do jego konstrukcji, musi być odporny na korozję, obicia, otarcia, zarysowania – w końcu wybierasz sprzęt na lata. Znajdź taki wilk, który łatwo rozłożyć i złożyć – uprości to czyszczenie i pozwoli zaoszczędzić czas.

Maszynka do mielenia mięsa

Napełniacz do kiełbasy ze stali szlachetnej

Mięso zmielone? W takim razie pora na profesjonalny napełniacz do kiełbasy. Nie ryzykuj kupna sprzętu wykonanego z plastiku. Jest mało wydajny, szybko się psuje i trudno utrzymać go w czystości. Jeśli chcesz na poważnie zająć się food truckowym biznesem, a Twoje produkty mają być rozpoznawalne w mieście, pomyśl o napełniaczu do kiełbasy wykonanym ze stali szlachetnej.

Wybierając rozmiar cylindra weź pod uwagę natężenie ruchu. Nie musisz od razu kupować wielkiej maszyny. W ofercie Royal Catering znajdują się napełniacze o pojemności w zakresie    3 – 15 litrów. W zestawie posiadają lejki, są łatwe w obsłudze oraz czyszczeniu. W dodatku Ty decydujesz (poprzez mechanizm przekładniowy) o prędkości dociskania i podnoszenia tłoka.

Szpryca do kiełbasy

Royal Catering prezentuje – krajalnica do kiełbasy

Przy wyborze krajalnicy do swojego food trucka, zwróć uwagę, żeby wykonana była ze stali szlachetnej. Co poza tym? Bezpieczna obsługa, łatwe czyszczenia i oczywiście ostre noże. Mobilna gastronomia wymusza na sprzętach stabilność, dlatego dobrze, gdy krajalnica do kiełbasy posiada przyssawki u podstawy, takie jak te w urządzeniu od Royal Catering.

 

Krajacz do kiełbasy od Royal Catering

Grill rolkowy? Tylko od Royal Catering!

Na pewno znasz go ze stacji benzynowych. Jednak czy wiedziałeś, że z powodzeniem możesz na nim opiekać nie tylko parówki, ale i kabanosy, serdelki, kaszanki itp. Podstawową zaletą tych urządzeń jest system grzewczy, który pozwala na równomierne opiekanie. Nie musisz stale obracać kiełbasek – rolki zrobią to za Ciebie.

Jeśli Twój biznes ma się kręcić wokół kiełbasy, powinieneś postawić właśnie na opiekacz do parówek. Royal Catering daje do wyboru grille w różnych wariantach. Możesz wybrać np. liczbę rolek (od 5 do 11) i materiał, z którego są wykonane (teflon lub stal nierdzewna). Każdy grill rolkowy posiada zdejmowaną pokrywę ze szkła hartowanego, która pomaga utrzymać czystość w obrębie urządzenia.

Opiekacz do parówek Royal Catering

Zanim rozpoczniesz przygodę z food truckiem, pamiętaj, że pierwszorzędne znaczenie ma jakość produktów. Znajdź dobrych dostawców, przechowuj żywność w odpowiednich warunkach, obrabiaj ją na profesjonalnym sprzęcie gastronomicznym. Jeśli poświęcisz czas i energię, będziesz miał pomysł oraz pasję – klienci do Ciebie wrócą, a o to właśnie chodzi w tym food truckowym biznesie. Powodzenia!