Swojska kiełbasa – jak ją zrobić?

Sklepowe kiełbasy nie umywają się do swojskiej wędzonki. Domowa kiełbasa ma niesamowity smak i zapach – jest nie do podrobienia! Nasze urządzenia, nadziewarka do kiełbasy oraz wilk do mięsa z oferty Royal Catering, pomogą pasjonatom wyczarować specjał, który zachwyci przyjaciół na grillu oraz pozwoli po królewsku ugościć rodzinę przy świątecznym stole.

Swojska kiełbasa, chleb i kiszone ogórki

Wytwarzając wędliny zgodnie z polską tradycją, otrzymujemy nie tylko produkt o unikalnych walorach smakowych, ale również gwarancję wyrobu najwyższej jakości. W ostatnich latach obserwujemy odrodzenie krajowych tradycji wędliniarskich. Jak grzyby po deszczu wyrastają przydomowe wędzarnie, a z półek sklepowych znikają takie urządzenia jak: wilk do mięsa, nadziewarka do kiełbasy i piła do kości. Wytwarzanie mięsnych przetworów to już standard w gospodarstwach agroturystycznych, a małe masarnie walczą o oznaczenie swoich wyrobów znakiem „Produkt regionalny i tradycyjny”.

Wilk do mięsa z apetytem na dziczyznę

Dobre kiełbasy da się zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najlepsze powstają z połączenia kilku gatunków, np. wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Smakosze docenią także kiełbasy z baraniną lub dziczyzną. Do wytworzenia kabanosów świetnie nadaje się mięso z nutrii, a parówki można przygotować z kurczaka lub indyka. Ważne, żeby wszystkie składniki zmielić, dobierając odpowiednią dla danego rodzaju wędliny grubość oczek w sicie.

Wilk do mięsa jest urządzeniem ułatwiającym rozdrobnienie nawet najtwardszych mięs – np. jeleniny, która bywa żylasta, ale bardzo wzbogaci smak finalnego wyrobu. W tym przypadku kuchenna maszynka do mielenia może sobie nie poradzić. Jeżeli chcemy otrzymać kiełbasę bardziej soczystą, dolewamy do przygotowanego farszu wodę lub dorzucamy więcej tłustego mięsa. W produktach typu salami lub mortadela świetnie sprawdza się dodatek posiekanej słoniny.

Wilk do mięsa poradzi sobie z twardym mięsem

Nadziewarka do kiełbasy na ostro

O smaku wędlin decydują w dużej mierze przyprawy. Oprócz soli i pieprzu warto również pamiętać o majeranku oraz gałce muszkatołowej. Chcąc otrzymać bardziej zdecydowaną w smaku jałowcówkę, dosypujemy do mięsa utłuczone w moździerzu jagody jałowca, a przygotowując kiełbasę czabajską – paprykę w proszku.

Sposób doprawiania zależy od indywidualnych preferencji, a także lokalnych tradycji. W regionie łódzkimi od czasów przedwojennych powodzeniem cieszy się kiełbasa z dodatkiem startej skórki cytrynowej, w Małopolsce jada się kiełbasę z kminkiem, a w okolicach Markowa z dużą ilością czosnku.

Po wyrobieniu mięsnej masy należy napełnić nią jelita. Dobra nadziewarka do kiełbasy powinna zawierać w zestawie lejki do napełniania o różnych średnicach. Dzięki temu możliwy będzie wyrób cienkich kabanosów i grubszej kiełbasy, idealnej na kanapki.

Nadziewarka do kiełbasy powinna mieć lejki

Ciepło-zimno… kiełbasa

Niektóre kiełbasy smakują wyśmienicie po sparzeniu gorącą wodą, inne warto uwędzić. Odymianie na zimno sprawia, że wyrób będzie trwalszy, jednak sam proces trwa kilka dni. Wędzenie na ciepło przebiega dużo szybciej – wystarczą ok. 3-4 godziny. Podczas wędzenia należy pamiętać o użyciu właściwego drewna. Odpowiednie pochodzi z drzew liściastych i owocowych. Z iglastych dopuszczalny jest jałowiec (jako domieszka).

Nadziewarka do kiełbas to sprzęt do hot-dogów

Inwestując w budowę przydomowej wędzarni lub projektując małą masarnię, warto urządzić je w sposób profesjonalny. Wilk do mięsa, porządny stół do krojenia półtusz, kloc masarski, noże rzeźnicze oraz zestaw haków do wędzenia i wieszania dojrzewającego mięsa to absolutne minimum.

Wilk do mięsa zmieli mięso na wędzonkę

Warto wspomnieć, że domową kiełbasę można również przygotować w wersji wegetariańskiej. Nadziewarka do kiełbasy poradzi sobie doskonale z różnego rodzaju bezmięsnymi wsadami. Tradycyjnie uwędzone kiszki ziemniaczane lub kiełbasiane wariacje z fasolowym czy grochowym farszem są bardzo zdrowe i smakują wyśmienicie.