Staropolski żur idealny na wielkanocny obiad

Legendarny żur według staropolskiego przepisu. Swoim smakiem i aromatem dopełni wielkanocny obiad. Zdradzimy Wam, jak zrobić go w 25 minut. Na początku mała rada – w roli tradycyjnego garnka doskonale sprawdzi się kociołek do zup!

Poniżej podajemy składniki, które wystarczą do przygotowania 4 porcji. Jeśli zamierzacie uraczyć wywarem większą liczbę osób, wówczas proporcje ulegną zwiększeniu. Warto również pomyśleć o naczyniu do gotowania i przechowywania żuru. My polecamy te od Royal Catering.

wielkanocny zur

Składniki:

  • 4 surowe, białe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki zakwasu na żur (do kupienia w każdym sklepie spożywczym)
  • 2 suszone grzyby
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Surową białą kiełbasę zalewamy 7 szklankami wody, dodajemy grzyby i czosnek, gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Kiełbasę wyjmujemy i wykładamy na talerz.
  • Wywar odcedzamy. Dodajemy zakwas. Całość gotujemy ok. 5 min. Łączymy z przyprawami. Nasz żur jest już prawie gotowy. Teraz musi tylko „odleżeć” w cieple przez ok. pół godziny. Na tym etapie pomocny będzie gastronomiczny kociołek do zup, który nie tylko utrzymuje wysoką temperaturę dań jednogarnkowych, ale i je podgrzewa.
  • Na talerz wykładamy jajka i kiełbasę. Zalewamy wywarem.

Rada:

  • Zupę można doprawić łyżką startego chrzanu.
  • Żur powinno się spożywać od razu po przygotowaniu. Jeśli chcecie zostawić go na później, przyda Wam się elektryczny kociołek do zup. Dzięki niemu danie dłużej zachowa swoje walory smakowe.
Kociołek do zup od Royal Catering

Kociołek do zup od Royal Catering