Mikser spiralny włącz, rękawy zakasaj! Dzień Pieczenia czas zacząć!

Wyciągajcie makutrę, kulkę do ucierania, drewnianą mątewkę, formy wszelakie i mikser spiralny – 17 maja to Światowy Dzień Pieczenia! Z tej okazji prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów. To tzw. pewniaki – robi się je szybko, wychodzą zawsze i smakują każdemu.

Kompozycja z ciast

Chodzi o to, aby w Światowym Dniu Pieczenia obdarować kogoś własnoręcznie zrobionym ciastem. To może być mąż, żona, dziecko, babcia albo koledzy z pracy. Wszystko po to, aby najzwyczajniej w świecie uszczęśliwiać ludzi. Rzućcie przymrużonym okiem na nasze przepisy, które (oprócz swoich walorów kulinarnych) poprawiają humor. Spróbujcie wybrać coś dla siebie. To co? Makutry i miksery spiralne gotowe? W takim razie zaczynamy!

Ciasto z budyniem à la Dorota – nieprzesadnie kaloryczne

Składniki:

  • 2 – 3 paczki herbatników
  • 1 – 2 opakowania budyniu
  • mleko (0%  – 0,5%)
  • pół gorzkiej czekolady
  • 2 – 3 gumy do żucia
  • filet z morszczuka

Przygotowanie:

  • Filet z morszczuka od razu rzucić kotu (w ten sposób, przez resztę pieczenia, będziemy mieli sierściucha z głowy). Gumę zapakować do buzi i żuć, żeby nie podjadać ciastek (bo się później proporcje nie zgadzają).
  • Ułożyć warstwę herbatników na blaszce, na to wyłożyć budyń (przygotowany według przepisu na opakowaniu) i drugą warstwę ciastek. Czekoladę roztopić z dodatkiem 2 – 4 łyżek mleka, ciągle mieszając.
  • Polewą posmarować wierzch. Ciasto schłodzić w lodówce. (1 porcja ciasta ma ok. 100 kcal).

Wariacje na temat i nie na temat:

  • Posypać wierzch tłuczonymi orzechami (z większą ilością orzechów doskonale poradzi sobie szatkownica kuchenna marki Royal Catering).
  • Na jedną warstwę położyć herbatniki białe na drugą kakaowe (na trzecią z morszczuka)
  • Każdorazowo używać innego budyniu, a ludziom, w żywe oczy łgać, że to całkiem inne ciasto
  • Można też zastosować wszystkie kombinacje razem, ale to już nie będzie 100 kcal na porcję. Wtedy należy: po pierwsze wziąć głęboki oddech, po drugie cieszyć się smakiem ciasta i przyjemnością jedzenia, po trzecie mieć kalorie w dużym segregatorze na sprawy wielce nieistotne.

Ciasto polane czekoladą

Ciasto czekoladowe à la Ala – najprostsze z możliwych

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 lekko ubite jajka
  • 100 g cukru (może być więcej, jeśli nasze życie jest za mało słodkie)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 ml oleju
  • 220 ml maślanki
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao (nie żałować, mogą być kopiaste)

Przygotowanie:

  • Przesiać mąkę i kakao, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, a następnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • W drugim naczyniu wymieszać starannie olej, maślankę i jajka.
  • Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką lub mikserem tak, aby stworzyć jednorodną masę. Jeśli robimy ciasto z większymi proporcjami składników, warto zaopatrzyć się w mikser spiralny marki Royal Catering.
  • Dno tortownicy (o średnicy mniej więcej 21 ‒ 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C.
  • Piec przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Mikser spiralny – dobry duch wypieków

Profesjonalny mikser spiralny

Uwaga!

W trakcie pieczenia na cieście prawdopodobnie pojawią się pęknięcia. Jeśli bardzo mocno rażą nasze poczucie estetyki (bo na smak nie mają wpływu), to można je sprytnie ukryć. Wystarczy roztopić w rondlu (lub na parze) 150 g mlecznej czekolady stale mieszając. Tak przygotowaną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką albo perełkami. Gotowe!

Kawałek czekoladowego placka

Ciasto leśny mech à la Ania – w sam raz dla kapitana Papaja

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g dziarskiego szpinaku (mrożonego rozdrobionego)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki (a jakżeby inaczej) oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przystrojenie:

  • granat (rzecz jasna owoc), jagody, borówki, truskawki, szyszki – coś, co kojarzy się z lasem
  • pokruszone, zielone ciasto
  • butelka białego, półwytrawnego wina

Przygotowanie:

Zanim zaczniemy, mała uwaga. Jeśli przygotowujecie ciasto w proporcjach podanych wyżej, zaopatrzcie się w tortownicę o średnicy ok. 25 cm. Jednak jeśli chcecie zwiększyć liczbę składników powiedzmy o 200 razy (bo akurat robicie deser dla batalionu), wówczas będziecie potrzebować wsparcia w postaci profesjonalnych, gastronomicznych sprzętów typu mikser spiralny, szatkownica kuchenna, krajalnica do owoców itp. A teraz do rzeczy!

  • Miksujemy razem: jajka, cukier oraz olej. Dodajemy (nie przerywając miksowania) przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i rozmrożony szpinak. Połączoną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na godzinę (temp. 180 °C).
  • Upieczone ciasto studzimy i odkrajany górną część (jak biszkopt), kruszymy ją (albo siekamy nożem) i zostawiamy do dekoracji.

Najtrudniejsze za nami. Teraz masa:

  • W misce (lub mikserze spiralnym) łączmy śmietankę, serek oraz cukier puder. Sztywną masę przekładamy na placek.
  • Dekorujemy owocami i kruszonką.
  • Chwalimy się na prawo i lewo, częstujemy wybrańców, pławimy się w komplementach!

Leśne runo - placek

Aha, jeszcze to wino… No nic, do ciasta już się nam nie przyda, a grzech, żeby się zmarnowało…