Maszyny do waty cukrowej, czyli przysmaku dla dzieci i dorosłych

Maszyny do waty cukrowej  to urządzenia gastronomiczne, potrafiące uatrakcyjnić każdą imprezę, na której można spodziewać się obecności najmłodszych. Oczywiście nie tylko dzieci są miłośnikami słodyczy. Amatorów nawiniętego na patyk, słodkiego przysmaku znajdziemy wśród reprezentantów praktycznie każdej grupy wiekowej.

Dziewczynka jedząca watę cukrową

 

Jak działają maszyny do waty cukrowej?

Już sama nazwa wskazuje na to, że głównym składnikiem jest cukier, umieszczany wewnątrz obrotowej głowicy ‒ serca każdej maszyny do waty cukrowej. Na skutek rotacji oraz działania wysokiej temperatury zamienia się on w cieniutkie niteczki, oddzielone od siebie powietrzem.

Nawijanie na patyk cienkich niteczek waty cukrowej

Profesjonalne urządzenia Royal Catering potrafią wytworzyć jedną porcję waty cukrowej w przeciągu minuty, zużywając na ten cel zaledwie cztery łyżeczki cukru.

Wata cukrowa a inne słodycze

W porównaniu ze słodyczami, które dostępne są w sklepach, wata cukrowa okazuje się produktem niezwykle przyjaznym dla organizmu ludzkiego. Po pierwsze, jest w miarę niskokaloryczna – jedna porcja dostarcza 80 kcal, co w porównaniu z popularnym batonem w czekoladzie mlecznej (485 kcal) wypada bardzo korzystnie.

Po drugie, nie zawiera żadnych dodatkowych substancji, takich jak np. benzoesan sodu, utwardzane tłuszcze roślinne lub sztuczne słodziki. Ewentualnym dodatkiem może być jedynie barwnik spożywczy, stosowany w przypadku, gdy maszyna do waty cukrowej zostanie użyta do produkcji kolorowej wersji przysmaku.

Zarys historyczny

Zanim wata cukrowa stała się produktem powszechnie dostępnym, stanowiła bardzo kosztowny rarytas dla XVI-wiecznych włoskich elit. Receptury, według których ówcześni kucharze przyrządzali ten specjał, znacząco różniły się od współczesnych metod jego wytwarzania. Sama wata była jedynie dodatkiem do deserów.

Dopiero koncepcja maszyny do waty cukrowej  diametralnie zmieniła postać rzeczy. Na pomysł konstrukcji takiego urządzenia wpadli dwaj amerykanie ‒ William Morrison i John Wharton, którzy w 1897 r. opatentowali swój wynalazek.

Wraz z rozwojem technologii zaczęły pojawiać się coraz bardziej zaawansowane automaty, a wata cukrowa stała się produktem osiągalnym dla każdego. I choć często uznawana jest za przysmak skierowany wyłącznie do dzieci, to również dorośli uwielbiają jej smak.

Maszyny marki Royal Catering

Maszyny do waty cukrowej, oferowane przez najlepszych współczesnych producentów, tworzone są w taki sposób, by zapewnić trwałość, wygodę i łatwość eksploatacji. Kolejne zalety to niezawodność oraz wydajność.

Nowoczesne urządzenia do waty cukrowej Royal Catering wyposażone zostały w wydajne elementy grzewcze o mocy 1200 W, a zasilane są napięciem rzędu 230 V. Ten drugi parametr sprawia, że można z nich korzystać wszędzie tam, gdzie znajduje się gniazdko prądu jednofazowego – znajdziemy je w każdym gospodarstwie domowym.

Zdjęcie maszyny do waty cukrowej - Royal Catering RCZC-1200XL

Duże znaczenie mają też materiały takie jak stal nierdzewna, której powierzchnia jest bardzo gładka, a więc łatwa do czyszczenia. Kolejną zaletę stanowi odporność na działanie zewnętrznych czynników atmosferycznych, mogących wywołać korozję. Jest to ważne, gdyż maszyny do waty cukrowej Royal Catering często używane są w plenerze, podczas różnego rodzaju imprez i festynów na świeżym powietrzu.