Jakie zalety ma elektryczny piec do pizzy?

Nikogo nie trzeba przekonywać, że pizza triumfalnie zagościła na polskich stołach i cieszy się ogromną popularnością. Jest serwowana zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i w domach. Co robić, gdy nie dysponujemy piecem opalanym drewnem, a chcemy podać gościom włoski specjał? Idealne rozwiązanie to elektryczny piec do pizzy od Royal Catering. Poznaj jego największe atuty!

Elektryczny piec do pizzy – chrupiąca pizza

Pieczone placki z dodatkiem przypraw są znane od starożytności. Na początku kojarzyły się jako skromne i mało wyszukane jedzenie. Historia pizzy w formie, którą znamy współcześnie, zaczęła się z chwilą sprowadzenia z Ameryki do Europy pomidorów. Mieszkańcy słonecznej Italii odkryli, że ciasto polane sosem pomidorowym i posypane serem smakuje wyśmienicie. Pierwsze lokale gastronomiczne wyspecjalizowane w serwowaniu tego dania powstały w XVIII wieku w Neapolu. Później potrawa trafiła na królewskie stoły, gdzie zdobyła duże uznanie. W Stanach Zjednoczonych pojawiła się pod koniec XIX wieku. W kolejnym stuleciu zawojowała niemal cały świat. Współcześnie pizza jest powszechnie dostępna. Do jej przygotowania wystarczy domowy piekarnik, a kucharze wykorzystują najczęściej elektryczny piec do pizzy lub piec opalany drewnem.

Elektryczny piec do pizzy – dlaczego warto go mieć?

Dwukomorowy elektryczny piec do pizzy Royal Catering

Marka Royal Catering oferuje elektryczny piec do pizzy w następujących wariantach – z jedną komorą lub dwiema. Każdy z modeli wykonano z trwałej stali nierdzewnej, która jest bardzo prosta w utrzymaniu czystości. Opisywane urządzenia charakteryzują się dużą wydajnością. Posiadają osobne termostaty umożliwiające ustawienie pożądanej temperatury z góry i od spodu. Dodatkowo funkcja timer pozwala wybrać czas pieczenia. Dzięki temu grzanie zostaje automatycznie wyłączone w odpowiednim momencie. Na korzyść sprzętu przemawiają również niewielkie rozmiary (np. 56,5 x 56,5 x 27 cm w przypadku piekarnika jednokomorowego), dużo mniejsze niż w przypadku pieców opalanych drewnem. Jest to udogodnienie dla niewielkich lokali mających w swojej ofercie nie tylko pizzę, ale także podpłomyki, chlebki naan czy zapiekanki.

Elektryczny piec do pizzy – wnętrze z płytą szamotową

Płyta szamotowa daje gwarancję udanego wypieczenia pizzy. Ten ceramiczny element charakteryzuje się dużą odpornością na gwałtowne zmiany temperatury. Sprawia, że ciepło równomiernie rozchodzi się po całym placku, a przyrządzane danie nie przywiera do powierzchni i ma chrupiący spód. Płyta pochłania też wilgoć z ciasta.

Marka Royal Catering udowadnia, że aby przyrządzić smaczną, dobrze upieczoną pizzę, nie trzeba posiadać dużego zaplecza kuchennego. Wystarczy zainwestować w elektryczny piec do pizzy, który wyróżnia się solidną konstrukcją, dużą wydajnością i łatwą obsługą. Przy jego wykorzystaniu przygotujesz każdą pizzę – dodatki zależą tylko od fantazji kucharza oraz oczekiwań gości.