Jajka faszerowane w skorupkach – wielkanocna tradycja

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis, który chyba każdemu skojarzy się w Wielkanocą – jaja faszerowane w skorupkach, podsmażane na patelni lub grillu elektrycznym. Zrobienie tej przekąski będzie wymagało od Was precyzji i cierpliwości – jaja w skorupkach to nie bułka z masłem, ale podane na świąteczne śniadanie, na pewno zrobią piorunujące wrażenie.

Składniki:

  • 6 jaj na twardo
  • Zielenina: koper, natka pietruszki, szczypior
  • Łyżka śmietany (18 proc.)
  • 3 łyżki masła
  • Bułka tarta
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ugotowane na twardo jaja ostudzić w zimnej wodzie, a następnie przekroić (w skorupkach) wzdłuż. Skorupki odstawić, jeszcze się przydadzą!
  • Jaja wyjąć ze skorupek, drobno posiekać wraz z zieleniną. Całość wymieszać z 2 łyżkami masła oraz śmietaną. Doprawić.
  • Gotowym farszem napełnić skorupki. Panierować w bułce tartej. Na patelni lub grillu elektrycznym roztopić łyżkę masła. Jajka smażyć farszem do dołu, aż bułka się zarumieni. Przekąskę serwować od razu po przygotowaniu.

Rada:

  • Do krojenia jaj w skorupkach przyda się ostry nóż. Unikajcie ostrzy ząbkowanych.
  • Jeśli przygotowujecie przekąskę dla większej liczby osób (np. w hotelu, pensjonacie, gospodarstwie agroturystycznym), wówczas pomyślcie o sprzęcie do smażenia, który umożliwi Wam jednoczesne podanie jaj wszystkim gościom. Ze swojej strony polecamy grill elektryczny Royal Catering RCEG-75 z płytą grzewczą o wymiarach 39 x 72 cm.