3 sposoby na wielkanocne, chrzanowe sosy

Do świąt zostało 9 dni. To dostatecznie dużo czasu, żeby zdążyć zaplanować wielkanocne menu. Od dziś, przez najbliższy tydzień, będziemy publikować łatwe, sprawdzone przepisy, w sam raz na świąteczny stół.

Zaczynamy od sosów chrzanowych. Pasują do pieczonych mięs, pasztetów, gotowanych jajek. Świetnie sprawdzą się jako dopełnienie wielkanocnych przekąsek. Poznajcie proste i szybkie przepisy, każdy do wykonania w trzech krokach.

Chrzanowo-śmietanowy

Składniki:

  • 2 korzenie chrzanu
  • szklanka słodkiej śmietany
  • 3 jajka
  • 0,5 cytryny
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Chrzan ucieramy na tarce. Jeśli zamierzamy przygotować większą ilość sosu, pomocna będzie szatkownica kuchenna z tarczami o drobnych oczkach. Następnie parzymy wrzątkiem i odstawiamy do przestudzenia.
  • Jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy żółtka i ucieramy z sokiem z cytryny. Do jajecznej masy dodajemy śmietanę i chrzan, doprawiamy cukrem pudrem, solą i pieprzem.
  • Sos odstawiamy na noc w chłodne miejsce do „przegryzienia” smaków.

Rada:

  • Łyżka serka mascarpone sprawi, że sos zyska łagodny, słodkawy posmak.

Chrzanowo-maślany

Składniki:

  • 2 korzenie chrzanu
  • szklanka słodkiej śmietany
  • duża łyżka masła
  • cytryna, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  • Chrzan ucieramy na tarce. Jeśli zamierzamy przygotować większą ilość sosu, pomocna będzie szatkownica kuchenna z tarczami o drobnych oczkach. Następnie parzymy wrzątkiem i odstawiamy do przestudzenia.
  • Do roztopionego masła dodajemy chrzan i smażymy na ogniu przez minutę. Lekko przestudzone składniki łączymy ze śmietaną i ponownie podgrzewamy na ogniu. Na końcu dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i cukier.
  • Sos odstawiamy na noc w chłodne miejsce do „przegryzienia”.

Rada:

  • Maślany smak sosu doskonale komponuje się z klasycznymi pierogami.

Chrzanowo-winny

Składniki:

  • 2 korzenie chrzanu
  • 0,5 szklanki białego wina (w zależności od preferencji wino może być  wytrawne lub półwytrawne)
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietany
  • 2 duże łyżki soku wiśniowego (może być również sok z czarnej porzeczki)
  • duża łyżka łagodnej musztardy (może być stołowa, delikatesowa lub kremska)
  • sok z cytryny, łyżka cukru pudru, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Chrzan ucieramy na tarce. Jeśli zamierzamy przygotować większą ilość sosu, pomocna będzie szatkownica kuchenna z tarczą do wiórków o drobnych oczkach. Następnie parzymy wrzątkiem i odstawiamy do przestudzenia.
  • Chrzan łączymy z winem, śmietaną, sokiem z wiśni i cytryny. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz musztardą.
  • Przygotowany sos podajemy od razu po przygotowaniu.

Rada:

  • Sos sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza.