Zostań szefem kuchni!

Znacie anglojęzyczne reality-show „Masterchef”? Niewtajemniczonym zdradzimy, że jest to program, w którym grupa amatorów w różnym wieku zmaga się w kolejnych kuchennych konkurencjach po to, by uzyskać miano Mistrza Kuchni. Do rąk zawodników oddano profesjonalny sprzęt gastronomiczny oraz niezbędne produkty, z których przygotowują specjały w sposób niejednokrotnie lepszy, niż czynią to specjaliści. Całość odbywa się pod surowym nadzorem znanych restauratorów i poważanych kucharzy z całego świata. Już niedługo program zawita w polskie realia.

 

Pierwowzór programu został wyemitowany w Wielkiej Brytanii w roku 1990, na przestrzeni 12 lat jakie upłynęły, zarówno sama idea gastronomicznych zmagań, jak i sylwetka prowadzącego, obrosły legendami. Oglądalność poszczególnych edycji była na tyle ogromna, że zdecydowano się stworzyć nawet wersję dla dzieci – „Junior Masterchef”, gdzie maluchy tworzyły specjały godne najbardziej wyrafinowanych mistrzów kuchni. Wszystko to sprawiło, że program przeniesiono w polskie realia, nabór kandydatów zakończył się już kilka dni temu – 1 lipca. Teraz należy już tylko czekać, aż „Mistrz Kuchni” pojawi się na naszych ekranach.

 

Program jest również okazją dla producentów oferujących sprzęt gastronomiczny: wszak wszystkie zmagania odbywają się na tle niezwykle nowoczesnych, kuchennych urządzeń. Widz, który raz dostrzegł logo marki na ekranie, zapamięta je na tyle, że nawet podświadomie, będzie poszukiwał go podczas zakupów sprzętu takiego jak frytkownica, opiekacz, czy naleśnikarka.

 

Poszczególne odcinki programu niosą za sobą różne zadania: raz jest to stworzenie deseru truskawkowego, następnie może danie mięsne, przekąska, zupa – wyobraźnia twórców programu jest chyba nieograniczona. Zawodnicy mają do wyboru określone składniki, które ich zdaniem sprawdzą się w przygotowaniu dania, pozwalającego zwyciężyć. Poza produktami spożywczymi, do ich dyspozycji są też odpowiednio wyposażone stanowiska, na których znajdują się urządzenia gastronomiczne, różne w zależności od konkurencji. Przykładowo, zadanie polegające na stworzeniu sezonowo przybranych naleśników będzie wymagało naleśnikarki, nietypowe frytki to oczywiście frytkownica, a zasmażane owoce morza są równoznaczne z tym, że do rąk zawodnika trafi smażalnik bądź opiekacz. Z kolei płyta grillowa przyda się zawodnikom podczas przygotowywania steków i różnego rodzaju grillowanych specjałów.

 

Zależnie od potrzeb, osoby biorące udział w rywalizacji mogą korzystać ze świeżych ziół i przypraw, nie ma jednak mowy o pójściu na „łatwiznę” – osoby, które wyręczyły się gotowymi daniami, lub mrożonkami zostały natychmiast wyeliminowane z rozgrywek.

 

„Mistrz Kuchni” to propagowanie żywności od zera przygotowywanej na miejscu, nie ma mowy o tym, aby korzystać ze sztucznie ulepszonych składników! Uczestnicy programu, którzy zostaną wyłonieni z castingów będą musieli się również wykazać osobowością telewizyjną. W brew wszelkim pozorom, idealna obsługa naleśnikarki, mistrzostwo w dziedzinie opiekacza i profesjonalne korzystanie z frytkownicy, perfekcyjnie opanowana płyta grillowa to nie wszystko, ponieważ liczy się również osobiste zamiłowanie do tego, co się robi.

 

Jeśli więc uważasz, że jesteś mistrzem naleśnikarki, płyta grillowa, tak jak i pozostałe sprzęty kuchenne nie mają dla ciebie tajemnic, posiadasz żyłkę showmana i naprawdę kochasz gotowanie – ten program jest dla ciebie!

Polski „Mistrz Kuchni” już jesienią w naszych telewizorach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *