Urządzenia gastronomiczne w służbie higieny

Food truck to nie tylko pyszne jedzenie w mobilnym wydaniu, ale także konieczność zachowania higieny na najwyższym poziomie. Podpowiemy, jakie urządzenia gastronomiczne wykorzystać, aby działać na rynku zgodnie z oficjalnymi wymogami sanitarnymi.

Przed wielką imprezą Food Truck Fest odbywającą się w Zielonej Górze w najbliższy weekend warto zapoznać się z podstawowymi zasadami higieny dotyczącymi ruchomych punktów gastronomicznych. Przepisy, których muszą przestrzegać przedsiębiorcy prowadzący działalność w sektorze spożywczym, znajdują się m.in. w:

• rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiający procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności;
• rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych;
• ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzeń wykonawczych wydanych na podstawie tej ustawy.

Wnętrze food truckaUmywalka ze stali nierdzewnej i inne elementy wyposażenia

Pamiętajmy, że przepisy nakazują także właścicielom food trucków instalację prądu, gazu oraz bieżącej wody. Konieczny jest dostęp zarówno do ciepłej, jak i zimnej. Często przedsiębiorcy wykorzystują w tym celu bojler elektryczny. Dostęp do toalety (podobnie jak wszystkie instalacje oraz usługi, np. wywóz śmieci) musi być potwierdzony stosowną umową. Aby uzyskać więcej informacji o warunkach techniczno-higienicznych stawianych różnego rodzaju przyczepom gastronomicznym, warto poprosić o poradę pracowników najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. A co z wyposażeniem, o którego zakupie decydują nie tylko przepisy, ale przede wszystkim my?

W trzecim rozdziale drugiego dokumentu (wymienionego powyżej) wyszczególniono wymogi, które dotyczą np. ruchomych punktów sprzedaży (są to food trucki i inne obwoźne punkty gastronomiczne). W przepisach można przeczytać m.in., że:

2. W szczególności i w miarę potrzeby:

a) muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu (włącznie ze sprzętem do higienicznego mycia i suszenia rąk, higienicznymi urządzeniami sanitarnymi i przebieralniami);

Umywalka Royal Catering z dozownikiem do mydłaUmywalka ze stali nierdzewnej marki Royal Catering pozwala na wyjątkowo higieniczne mycie rąk. Dzięki temu, że użytkownik uruchamia ją kolanem (poprzez wciśnięcie przedniej ścianki), nie ma potrzeby dotykania jakichkolwiek elementów dłońmi. Woda płynie tak długo, jak przycisk jest przytrzymywany. Jego zwolnienie zatrzymuje strumień. Umywalki ze stali nierdzewnej od Royal Catering posiadają w zestawie elementy niezbędne do ich montażu oraz dozownik do mydła w płynie.

Dalej czytamy w rozporządzeniu, że:

b) powierzchnie w kontakcie z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji. Będzie to wymagać stosowania gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić właściwe organy, że inne użyte materiały są odpowiednie;

Stół roboczy Royal Catering ze stali nierdzewnej ZOBACZ!

Wymienione w rozporządzeniu warunki spełniają powierzchnie wykonane ze stali nierdzewnej. Są gładkie, co sprawia, że łatwo je wyczyścić z pozostałości składników spożywczych. Oprócz wysokiej odporności na korozję, inox charakteryzuje się wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne: zarysowania, wgniecenia, obicia itp. Współcześnie praktycznie wszystkie wysokiej jakości urządzenia gastronomiczne wykorzystują ten materiał.

Stoły ze stali nierdzewnej od Royal Catering posiadają wszystkie wyżej wymienione zalety, dlatego bardzo dobrze nadają się do kontaktu z żywnością. Ich górny blat jest wzmocniony płytą HDF. Dodatkowa cecha proponowanych mebli to nóżki o regulowanej wysokości. Stoły przeznaczono do samodzielnego montażu.

Co to jest HACCP, GHP i GMP

Ważną rolę w gastronomii gra wdrożenie systemu HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Polega on na zapewnieniu bezpieczeństwa żywności poprzez ocenę zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych. Ma bardzo szeroki zasięg, ponieważ obejmuje proces obrotu żywnością od chwili otrzymania składników po umieszczenie gotowych produktów na rynku.

Produkty Royal Catering (m.in. umywalka ze stali nierdzewnej i stoły robocze) sprzyjają Dobrej Praktyce Higienicznej (ang. Good Hygiene Practice czyli GHP) i Dobrej Praktyce Produkcyjnej (ang. Good Manufacturing Practice czyli GMP). Jest to zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r., wspomnianej w pierwszym akapicie.

GHP oznacza podejmowane działania i spełniane warunki, które zapewniają bezpieczeństwo żywności. Należą do nich m.in. rozmieszczenie pomieszczeń w zakładzie, dobór odpowiedniego wyposażenia technicznego oraz procedura mycia, dezynfekcji i konserwacji maszyn. GHP określa również zasady higieny osobistej pracowników. Zgodnie z nimi niezastąpiona będzie umywalka ze stali nierdzewnej uruchamiana kolanem.

GMP to z kolei zbiór standardów dotyczących produkcji, także w przedsiębiorstwach gastronomicznych. Obejmuje np. magazynowanie surowców (sprawdzą się w tym regały ze stali nierdzewnej Royal Catering), obróbkę wstępną i zasadniczą (służą jej m.in. takie urządzenia gastronomiczne jak krajalnice do warzyw) oraz transport wewnętrzny. Idealnie do niego nadaje się wózek kelnerski i transportowy, również dostępny w wielu wariantach w sklepie emaks.pl.

Prowadzenie działalności gastronomicznej zarówno stacjonarnej, jak i mobilnej (w food truckach) łączy się z koniecznością przestrzegania przepisów prawa, dbania o higieniczne metody przygotowywania dań oraz starannym analizowaniem swojej oferty. Produkty Royal Catering z pewnością ułatwią przechowywanie składników i przyrządzanie posiłków zgodne ze wszystkimi normami higieny.