Łososiowe zawijasy doprawione chrzanem

Do Wigilii pozostało dokładnie 15 dni. To odpowiednia pora, żeby zastanowić się nad świątecznym menu oraz własnoręcznie przygotować bożonarodzeniowe dekoracje. Brakuje Wam pomysłów? Chętnie pomożemy.

Od dziś do 24 grudnia będziemy publikować dwa rodzaje świątecznych tekstów. Pierwsze (wyróżnione czerwonym nagłówkiem) dotyczyć będą gastronomii. Znajdziecie w nich przepisy tradycyjne i nowoczesne, proste i te bardziej wyszukane. W sam raz na świąteczny stół.

Z kolei artykuły oznaczone niebieskim nagłówkiem związane będą z tzw. DIY, decoupagem czy (brzmiącym bardziej swojsko) rękodziełem. Podpowiemy w nich m.in., jak samodzielnie wykonać stroik, jodłowy wianek oraz ozdoby choinkowe.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy Was do stworzenia magicznej, świątecznej atmosfery. Zapraszamy do wspólnego gotowania, majsterkowania, wycinania i ozdabiania. PRZYGOTOWANIA DO ŚWIĄT CZAS ZACZĄĆ!

Łososiowe zawijasy doprawione chrzanem

Na początek proponujemy coś lekkiego i bardzo, ale to bardzo smacznego. Przekąski z wędzonym łososiem, jajkiem i rukolą w sosie chrzanowym – w formie podobne do sushi, w przygotowaniu do tortilli. To efektowne danie jest wręcz banalne w wykonaniu. Właściwie wszystkie składniki wymienione zostały powyżej, ale dla ścisłości podamy je w uporządkowanej kolejności i krok po kroku objaśnimy sposób ich połączenia.

Składniki:

  • 4 pszenne placki tortilli (mogą być kupne)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Rukola (garść na każdy placek)
  • Łosoś wędzony (ok. 200 g)
  • Serek lub sos chrzanowy (może być kupny)

Przygotowanie:

  • Na placku rozsmarowujemy serek lub sos chrzanowy
  • Układamy rukolę, jajko pokrojone w talarki oraz wędzonego łososia
  • Zwijamy placek w roladę i kroimy ją na mniejsze kawałki
  • Zapiekamy w piekarniku lub opiekaczu nagrzanym do 180 °C, nie dłużej niż 5 min

KONIEC! Prawda, że proste? A jakie smaczne! Spróbujcie koniecznie.