Spróbujesz? Kuchnia molekularna

p>

Od czasu, gdy człowiek nauczył się wskrzeszać ogień i przygotowywać na nim jedzenie, kuchnia bardzo się zmieniła. Dzisiejsze wynalazki i nowoczesne sprzęty gastronomiczne potrafią naprawdę wiele. Dzięki nim nasze menu jest smaczne i urozmaicone o każdej porze roku. Jednak jest jeszcze wiele zjawisk, które mogą nas zaskoczyć. Jednym z nich jest koncepcja kuchni molekularnej. Brzmi dziwnie? Może, ale naprawdę dziwne są dopiero dania, które w takiej kuchni powstają.

Rozdzielamy, żeby połączyć na nowo

Kuchnia molekularna jest rewolucyjną metodą gotowania, która polega na rozbijaniu produktu spożywczego na cząsteczki (czyli tzw. molekuły) i łączeniu ich w nietypowy sposób. Kluczowa w tej metodzie jest odpowiednia temperatura i sposób przygotowania dań.. Jej zadaniem jest wydobycie najlepszych części z jedzenia, stworzenie zupełnie nowych kombinacji, form i smaków. Przykład? Kawior z banana, kurczak o smaku czekoladowym, porzeczkowy makaron i nieskończenie wiele innych kombinacji, słowem – czego dusza zapragnie.

Molekuły = natura?

Kuchnia molekularna w wielu osobach może budzić niepokój, ponieważ kojarzy się z ingerencją w naturalną żywność. Jednak – o dziwo! – dania kuchni molekularnej składają się z całkowicie naturalnych składników. Substancje wykorzystywane do przygotowywania potraw są naturalnymi związkami chemicznymi (tak jak np. wyciąg z alg morskich, który pozwala zmienić konsystencję potrawy). Dzięki wykorzystaniu, podstawowego składnika powietrza – azotu udaje się zamrozić potrawy w krótkim czasie, przez co nie tracą one żadnych wartości odżywczych i aromatów.

W koncepcji gotowania molekularnego jest również rezygnacja z tradycyjnych technik wykorzystywanych w kuchni, czyli smażenia i pieczenia. Dania w kuchni molekularnej przyrządza się bez tłuszczu, a „smaży” w wodzie z dodatkiem specjalnego roślinnego cukru.

Wcale nie taka młoda i nowoczesna

Początki kuchni molekularnej sięgają końca XVIII i początku XIX wieku. Jednak prawdziwy przełom datuje się na ostatnie dwie dekady XX wieku, kiedy pracowali nad nią: węgierski fizyk Nicholasa Kurti i francuski chemik Hervego Thisa. Współcześnie kuchnia molekularna jako swego rodzaju nowinka i ciekawostka szybko zyskuje na popularności. Restauracje serwujące potrawy, powstałe w ten nowoczesny sposób, cieszą się ogromną popularnością. Najsłynniejszy lokal serwujący dania kuchni molekularnej to hiszpański El Bulli. W Polsce propagatorami tej sztuki są: Jean Bos, Łukasz Konik i Wojciech Modest Amaro.

Źródło: http://www.e-fleks.pl/AdDetails/6990

zp8497586rq