Smaki dzieciństwa

Cofając się w przeszłość pamiętamy smak waty cukrowej i prażonego popcornu. W dzisiejszych czasach przysmaki te nie stanowią już rarytasów, którymi mogliśmy cieszyć się tylko na festynach i jarmarkach.


Dzięki postępowi i nowym wynalazkom tymi przysmakami cieszymy się nie tylko w kinie, ale także w domowym zaciszu. Za niewielką cenę możemy kupić prażone ziarna kukurydzy i przygotować pyszny popcorn. Co więcej, obecnie można znaleźć wiele przepisów urozmaicających zwykły smak w coś ostrzejszego lub słodszego. Dodając do naszego nowo powstałego popcornu przyprawy lub roztopiony karmel możemy stworzyć zupełnie coś nowego. Jeżeli jednak jesteśmy zbyt zapracowani na samodzielne przygotowanie popcornu, lub po prostu lubimy mieć wszystko na gotowe, zawsze możemy udać się do kina i sklepu. Są to miejsca, w których niczego nie brakuje. Jednak jest to ryzykowne posunięcie, ponieważ nigdy nie wiemy, co tak naprawdę w tych „gotowcach” jest. Wielu producentów, w celu ulepszenia smaku popcornu, dodaje do niego „ulepszacze”, które nie koniecznie są zdrowe dla naszego organizmu. Podobnie sprawa wygląda w kinach. Może i pracownicy kina nie dodają chemii do swojego produktu, ale jednak popcorn znajdujący się w maszynach często jest już wysuszony. Dodatkowo dodaje się do niego sporą ilość masła i soli, które w dużych ilościach nie są zdrowie dla naszego organizmu. Dlatego też, nie ma to jak własnoręcznie przygotować zdrowy i smaczny popcorn, pozbawiony zbytecznych dodatków.

 

Jednak inaczej sprawa wygląda odnośnie waty cukrowej. Tutaj już potrzebna jest nam specjalna maszyna zamieniająca cukier w słodką watę cukrową. Niestety ten produkt jest niedoceniany przez pracowników kin, w związku z czym nie dostaniemy waty cukrowej nigdzie indzie jak w sklepie lub od „Pana Wiesia” z festynu. Jednak czekanie na festyn zapewne nikomu nie sprawia przyjemności, dlatego zawsze można gotową watę w kubeczku zakupić w sklepie. Jednak po raz kolejny narazimy się na działanie całej chemii wpakowanej w cukier, aby ten utrzymywał swoją konsystencję i kolor. Najwygodniej jest kupić maszynę do waty cukrowej. I proszę się nie obawiać jej wielkimi gabarytami, ponieważ obecnie w wielu sklepach sprzedawane są jej miniaturowe siostry. Wprawdzie na tych maszynkach nie stworzymy ogromnej waty cukrowej. ale kilka mniejszych nie powinno robić różnicy.

 

Dlatego można śmiało powiedzieć, że rozwój technologiczny jest wspaniałym postępem. Nie tylko inżynierowie ułatwiają nam życie domowymi sprzętami, ale pomagają przybliżyć odrobinę smaków z dzieciństwa.