Wata cukrowa? czemu nie!

Na taki mały gastronomiczny grzeszek można sobie od czasu do czasu pozwolić. Przymknijmy oko na okrutne diety-cud i udajmy się w stronę maszyny do waty cukrowej… Te niezwykle zgrabne urządzenia gastronomiczne w kolorze jasnego różu z pewnością spodobają się wielbicielkom wesołych, wiosennych barw i słodkich deserów.

 

Cała tajemnica niesamowitej struktury tego przysmaku wywodzi się z tego, w jaki sposób maszyna do waty cukrowej przetwarza cukier. Zdawało by się, że najzwyklejszy cukier, jaki spotykamy w każdym sklepie spożywczym nijak ma się do puszystej faktury gotowej waty. Wszak sama jej nazwa nie wzięła się znikąd. Nasz pierzasty deser powstaje w wyniku stopienia cukrowych ziaren w wysokiej temperaturze, jaką zwykle generuje maszyna do waty cukrowej. Całość ulega przetopieniu i w wyniku wyrzucenia karmelu z bębna – natychmiastowemu ostudzeniu. I w taki oto sposób, najzwyklejszy biały cukier zmienia się w długie, niezwykle lepkie nitki, które automatycznie łączą się ze sobą, a następnie z patyczkiem (najczęściej drewnianym), na którym podawana jest tak powstała wata.

 

Najczęściej spotkać możemy watę w kolorze białym – klasycznym, jednak nie ma żadnego problemu, aby zmienić ją w kolorową, tęczową chmurkę. Wystarczy odrobina naturalnych barwników spożywczych i gotowe!

 

Zwróćmy uwagę, iż festyn, dożynki i inne podobne imprezy to zawsze okazja do najedzenia się. Oczywiście, podczas takich uroczystości, najczęściej spotkać można właśnie maszyny do waty cukrowej, oferujące najmłodszym słodkości. Równie często spotkać można urządzenia gastronomiczne takie jak grill do hot dogów, lub na przykład maszyna do popcornu. Wszystkie one razem składają się na wspaniały obrazek, kojarzący się bezsprzecznie z czasami lata i dzieciństwa. Może to sentyment, a może typowo ludzkie zamiłowanie do słodkości kieruje dorosłych ku do takich stoisk. Maszyna do waty cukrowej i pozostały sprzęg gastronomiczny, z którego dobiega wszędobylski zapach świeżo przygotowanych smakołyków to pokusa, której niewielu zdoła się oprzeć.

 

Co oczywiste, najbardziej oblegane urządzenia gastronomiczne jednocześnie generują największe zyski. Jedynie maszyna do waty cukrowej, która jest na tyle lekka, wydajna i ekonomiczna może być z powodzeniem eksploatowana w celach zarobkowych. Sprzęt gastronomiczny, który generuje jedynie same straty i naraża na ciągłe wizyty w serwisie naprawczym lepiej chyba schować głęboko i na zawsze o nim zapomnieć. Wspomnijmy, iż maszyny do waty cukrowej są obecnie produkowane z naciskiem zarówno na wysoką wydajność, ale również na atrakcyjny wygląd. Pokrycie obudowy ze stali nierdzewnej różową farbą to nie tylko ochrona przez korozją, ale również bardzo zachęcająca prezencja!

 

Automatyczna kontrola temperatury urządzenia, niewielkie rozmiary, dziecinnie łatwe czyszczenie i konserwacja – to tylko niektóre z wielu zalet maszyny do waty cukrowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *