Skąd pomysł na maszynę do waty cukrowej?

Każdy kojarzy, każdy lubi… Przysmakiem tym zajadali się nasi dziadkowie, ciotki i wujkowie, my i nasze rodzeństwo, a teraz również nasze pociechy. Towarzyszy nam od ponad stu lat, a dalej stanowi centrum fascynacji na dziecięcych zabawach oraz w parkach rozrywki. O czym mowa?

Niewątpliwie wata cukrowa już dawno zawładnęła podniebieniem ludzi. Zaskakujące jest, że ta smaczna chmurka stworzona jest jedynie z roztopionego cukru. Można więc powiedzieć, że zwykłe waty cukrowe wolne są od, tak doskonale współcześnie znanych, emulgatorów i substratów smakowych.

Naturalnie współcześnie wiele rzeczy jest zmieniane oraz wzbogacane. W maszynach do waty cukrowej można robić smakowe waty, dlatego też do cukru dodaje się naturalne barwniki spożywcze. Tak więc wata cukrowa w małych ilościach jest jak zdecydowanie zdrowa. A czy zastanawialiście się skąd wzięła się maszyna do waty cukrowej?

Pierwsze waty cukrowe miały miejsce w XV-wiecznych Włoszech, gdzie przy pomocy specyficznych narzędzi, kucharze przygotowywali watę cukrowa dla bogatych mieszkańców. Należy wspomnieć, że w tamtych czasach cukier uchodził za rarytas i nie wszyscy mogli pozwolić sobie na niego. Aczkolwiek ze względu na brak stosownej maszyny do waty cukrowej oraz odpowiedniej filtracji, uzyskany wytwór posiadał dużo zanieczyszczeń. Wszystko zmieniło się w roku 1897, kiedy William Morrison oraz John Wharton skonstruowali, działającą na energie elektryczną maszynę do waty cukrowej. Był to początek rewolucji produkcji waty cukrowej, która upowszechniła opracowywanie i konstruowanie coraz lepszych urządzeń. Finalny efekt widzimy współcześnie. Maszyna do waty cukrowej doczekała się także edycji „kieszonkowej”, którą można wykorzystać również w domowym zaciszu.

W roku 1972 skonstruowano także duże urządzenie do masowej produkcji waty cukrowej. Dzięki temu gotowy towar można było włożyć do specjalnie przygotowanego opakowania oraz sprzedawać w sklepach. Jednakże, aby zamknięty w kubeczku cukier nie rozpuścił się, do tego przysmaku producencki zawsze dodają najróżniejsze konserwanty oraz dodatki, które nie zawsze są zdrowe. Dlatego też jeżeli masz ochotę na zdrową watę cukrową lepiej skorzystaj z oferty osób obsługujących stanowiska z watą cukrową na festynach, albo też osobiście kup taką maszynę i ciesz się smakiem samodzielnie wykonanej waty.