Rozwiązanie dla gastronomii

Podgrzewacze do potraw stanowią idealne rozwiązanie dla gastronomii. Skąd ten wniosek? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy w pierwszej kolejności rozważyć, jak wygląda sprzedaż posiłków w lokalach. Ze względu na to, iż klienci przez cały dzień liczą na zjedzenie świeżego dania, istnieje potrzeba stałego podawania nowych talerzy. Ci sami klienci chcieliby najpierw ocenić jak wygląda i pachnie zamawiana potrawa. Aby spełnić takie wymogi, najlepiej jest udostępnić podgrzewacz do posiłków, który samodzielnie utrzyma posiłki w świeżości i wymaganej ciepłocie a na dodatek apetycznie je wyeksponuje.

 

Wspomniane podgrzewacze do potraw określane są również francuskim mianem „Bain Marie”, które wywodzi się jeszcze z czasów antycznych. Według źródeł historycznych, Miriam prorokini, (siostra Biblijnego Mojżesza), przypisywano autorstwo skomplikowanego traktatu alchemicznego. Dodajmy do tego polskojęzyczne tłumaczenie nazwy jaką nosi podgrzewacz, a już wiemy, że „Bain Marie” to to samo co „Kąpiel Marii”. Oczywiście nikt nie ma zamiaru wykorzystać urządzeń gastronomicznych w celu zachowania higieny – ot, taka właśnie nazwa zakorzeniła się w słowniku gastronomicznym i tak już pozostanie.

 

Podgrzewacz poniekąd jednak posłuży do wykonania kąpieli – w jego pojemnikach odbywa się proces zwany „kąpielą wodną”, która to polega na podgrzewaniu lub zachowywaniu określonej temperatury poprzez umieszczenie pojemnika w innym, wypełnionym gorącą woda. Inne źródła podają, iż podgrzewacz to kociołek z wrzątkiem, do którego trafia naczynie z posiłkiem. Jednakże, opisywany tu sprzęt gastronomiczny nijak nie przypomina wyświechtanego kociołka – nowoczesne podgrzewacze to rodzaj szafki z przegródkami, w której znajdują się ciepłe potrawy. Każdy z pojemników jest zanurzony we wrzącej wodzie, stale utrzymywanej w wysokiej temperaturze dzięki automatycznemu termostatowi. Stal szlachetna zastosowana w obudowie jest w w stanie przejąć ciepłotę wody i przekazać ją do potraw. Tym samym, podgrzewacz może sprawnie przechować świeże posiłki nawet przez kilka godzin. Po skończonej pracy można łatwo wymienić wodę poprzez najzwyklejsze w świecie odkręcenie zaworu spustowego.

 

Podgrzewacz jest w stanie wygenerować temperaturę do 80°C i jest ona wystarczająca, aby zapewnić świeżość potrawom. Gdyby była ona nieco wyższa, zawartość pojemników zaczęłaby się stopniowo gotować, psując cały efekt wizualny i smakowy.

 

Nowoczesny, nieco ascetyczny, acz bardzo elegancki wygląd, jakim mogą się pochwalić podgrzewacze został zapewniony dzięki zastosowaniu stali szlachetnej. Ten sam materiał sprawia, że wspomniany sprzęt gastronomiczny jest bardzo łatwy w czyszczeniu. Warto również wspomnieć, że podgrzewacze spełniają również niezwykle surowe obostrzenia higieniczne, jakie na przedsiębiorców nakłada nowoczesny przemysł gastronomiczny.

 

Apetyczna ekspozycja posiłków, smakowite zapachy, utrzymanie żywności w stałej temperaturze, udogodnienia dla klientów – to wszystko (i wiele więcej) można zyskać zaopatrując się w nowoczesny, stalowy podgrzewacz do posiłków.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *