Bemary – urządzenia w gastronomii

Bardzo często w firmach cateringowych spotykamy się z takim urządzeniem jak bemar. Co to jest i jak jest zbudowany? Jeżeli jesteś ciekawy, zapraszam do dalszego czytania niniejszego artykułu.


Zgodnie z wieloma definicjami, bemary są to urządzenia grzewcze, przy pomocy których możliwe jest utrzymanie wysokiej temperatury posiłków. Jednak należy pamiętać, że tradycyjne, zwykłe bemary potrafią utrzymać ową temperaturę potraw już przygotowanych. Niektóre, bardziej wyposażone sprzęty posiadają dodatkowe funkcje jak np. termostaty, za pomocą których możliwe jest ponowne podgrzanie dania. Obecnie na rynku dostępna jest bardzo duża ilość różnych modeli, typów i rozmiarów bemarów. Dzieląc je ze względu na sposób ogrzewania, możemy wyróżnić te ogrzewane powietrzem oraz wodą. Jednakże należy zaznaczyć, że dużo większą popularnością cieszę się bemary wodne, które także doczekały się różnych typów.

 

Konstrukcja tego typu urządzeń jest bardzo prosta. Bemary najczęściej składają się z dwóch pojemników włożonych jeden w drugi. Mniejszy służy do przechowywania gotowych potraw i jest umieszczony w większym. Często między tymi pojemnikami znajduje się woda, która w zależności od typu bemaru jest nieustannie podgrzewana. Jeżeli chodzi o funkcjonalność tych urządzeń możemy wyróżnić bemary stołowe, wolnostojące, jezdne, wózki bemarowe oraz jako podgrzewacze do potraw.

 

Niezależnie jaki bemar się wybierze należy zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonany. Większość renomowanych firm, swój asortyment produkuje ze stali szlachetnej. Tworzywo to, ze względu na swoje właściwości, jest bardzo często stosowane w gastronomii. Zabezpiecza ono bemary nie tylko przed występowaniem korozji i szkodliwym działaniem innych płynów, ale również chroni go przed uszkodzeniami mechanicznymi.