Grillowanie na słodko

Jakie jest pierwsze skojarzenie ze słowem „grill”? Pewnie większość odpowie, że jest to skwiercząca kiełbaska lub kawał soczystej karkówki. Jest w tym wiele prawdy, jednak niekiedy warto zerwać z utartymi kanonami i podać coś, czego nikt by się nie spodziewał, bo grillu można przygotować również smaczne desery! Dlatego też, dla wszystkich fanów słodkości, podamy dziś zapiekane banany z czekoladą.

 

Stworzenie tego deseru jest dziecinnie proste. Przygotujmy więc kilka bananów (nieobranych, w czystej umytej skórce), gorzką czekoladę (z dużą zawartością kakao) oraz folię aluminiową. Na jedną osobę przewidujemy około dwóch bananowych zawiniątek. Wszystkie urządzenia gastronomiczne, jakie potrzebujemy to jedynie opiekacz bądź grill, może być również grill elektryczny lub gazowy – to jeśli pozostajemy w kuchni, a nie na dworze.

 

Przejdźmy do przygotowania: banany rozkrawamy wzdłuż, nie otwierając ich – skórka ma być barierą, chroniącą wnętrze przed nadmiernym działaniem ciepła oraz jednocześnie, naszym „talerzykiem”. To tak przygotowanej „kieszonki” wkładamy kostki czekolady, są również głosy, zalecające umieszczenie tam batonika z karmelem. Banana wraz z zawartością zawijamy w folię aluminiową – i to całe przygotowanie. Jeśli nasz grill gazowy jest już odpowiednio rozgrzany, umieszczamy na nim zawiniątka. Nie macie instalacji gazowej? Nie ma problemu, przecież równie dobrze posłuży Wam grill elektryczny lub opiekacz z funkcją grzania od góry. Sprzęt gastronomiczny już dobrany, uruchomiony, wesoło skwierczą na nim banany – pewnie już czujecie słodką woń gorącej czekolady? Po tym, jak uznamy, że są już wystarczająco podpieczone (wszystko zależy od osobistych preferencji), grill na gaz kończy swoja pracę. Słodkości przekładamy na talerzyki, odwijamy folię aluminiową (ostrożnie, gorące!) i wyjadamy miąższ ze środka. Należy pamiętać, aby po skończonym smażeniu uprzątnąć cały sprzęt gastronomiczny, w przypadku grilla, lub gdy służył nam opiekacz, należy je wyczyścić z pozostałości posiłku aby nie spaliły się przy następnym użyciu. Unikniemy tym samym problemów ze swądem spalenizny oraz przywierającymi składnikami w przyszłości.

 

Urządzenia gastronomiczne takie jak opiekacz, grill na gaz, grill elektryczny, czy też klasyczny -węglowy, nie wymagają szczególnie dużych umiejętności kucharskich. W przypadku receptury, jaka została podana powyżej, nie potrzeba ich praktycznie wcale, jedyne o czym należy bezwzględnie pamiętać, to kontrola temperatury. Nowoczesny sprzęt gastronomiczny, jaki jest w użytku w domowych kuchniach zwykle ma funkcję samoczyszczenia bądź specjalną warstwę antyprzylepną, co znacznie skraca czas porządkowania go. Grill elektryczny to również szansa na przygotowanie posiłku bez użycia dużych ilości oleju, dzięki czemu możemy żywić się zdrowiej i smaczniej.

 

Koniec z tłustym mięsiwem, niech od teraz, opiekacze będą pełne owoców i innych zdrowych przekąsek! Pyszne banany z czekoladą przygotujemy dosłownie w kilka sekund w łatwy sposób oraz przy minimalnych nakładach finansowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *