Jak zrobić domowe naleśniki?

Dobra nowina dla tych, którzy preferują domową kuchnię. Stosując ogólnodostępne urządzenia gastronomiczne, można we własnym zakresie przygotować doskonałe naleśniki. Bez ryzyka, że natrafimy na szkodliwe dodatki w cieście, bo całość pochodzi z zaufanych źródeł. Naleśnikarka posłuży nam wiec za najlepszą podstawę do przygotowania zdrowego, pysznego obiadu. Z jej pomocą stworzymy też pyszne desery – naleśnikarka to również doskonałe, puszyste placki z bitą śmietaną, owocami lub czekoladą!

 

Do stworzenia przysmaku przyda się naleśnikarka wyposażona w żeliwną płytę – tylko taki sprzęt gastronomiczny daje pewność, że ciasto nie przyklei się do powierzchni, ani nie ulegnie nadmiernie szybkiemu spaleniu. Ważne również jest, aby stosować składniki wysokiej jakości, kilkukrotnie wysmażony olej nijak pomoże w stworzeniu idealnych placków. Co prawda, stosując naleśnikarki nie potrzebujemy nadmiernie dużo tłuszczu, jednak jest on niezbędny, aby nasze placki były puszyste. Zmiksowane na gładką masę ciasto trafia więc na powierzchnię naleśnikarki, gdzie przebywa do momentu, aż zacznie się rumienić, w razie potrzeby przewracamy na drugą stronę i gotowe!

 

Teraz należy poświecić kilka chwil na to, aby naleśnikarka była zdolna do pracy, gdy ponownie najdzie nas ochota na pyszną przekąskę. Pamiętajmy, aby dbać o posiadany sprzęt gastronomiczny – wówczas posłuży nam przez długie lata, bez potrzeby wydawania fortuny na serwis naprawczy. Dużą rolę gra również jakość – nie ma co się łudzić, że podejrzanie wręcz tania naleśnikarka kupiona na wyprzedaży, w hipermarkecie, eksponowana pośród produktów spożywczych, rowerów, odzieży i RTV wykaże się wytrzymałością i sprawnym działaniem. W przypadku żywienia najbliższych nie ma miejsca na oszczędność – naleśnikarka, tak jak pozostały sprzęt gastronomiczny to inwestycja na długie lata, od której zależna jest kondycja rodziny.

 

Mając we własnej kuchni naleśnikarkę, nie ma już potrzeby odwiedzania lokali – eliminuje się również potrzebę korzystania ze starych, wysłużonych patelni teflonowych. Tym samym, naleśnikarka sprawia, że bez wychodzenia z domu możemy stworzyć posiłek na miarę profesjonalnych kucharzy, jednak z tą małą różnicą, że jesteśmy w pełni świadomi jego zawartości.

 

Jeśli do stworzenia ciasta użyjemy świeżych jaj i mleka, naturalnej mąki bez zbędnych dodatków, nie ma ryzyka, że jakikolwiek składnik negatywnie wpłynie na zdrowie. Przygotowując farsz warto skorzystać z własnych owoców – przecież sezon na truskawki jeszcze się nie skończył! Jeśli domownicy preferują wersję wytrawną: pomidory z własnego ogródka, świeże mięso drobiowe lub wieprzowe, soczysta sałata – to doskonały sposób na stworzenie zdrowego, niedrogiego i szybkiego obiadu.

 

Profesjonalna naleśnikarka to sprzęt nie tylko dla gastronomii. Równie dobrze, jak w lokalu, sprawdzi się w najzwyklejszych, domowych kuchniach, gdzie stanie się podstawą do stworzenia najróżniejszych naleśnikowych wariacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *