Kupiłeś już swój grill?

Ciepłe promienia słońca przechodzą przez szybę, wskazówki zegarowe raz po raz zbliżają się do godziny obwieszczającej zakończenie pracy. Na kalendarzu widzimy ten cudowny tytuł „piątek”.

Za chwile zacznie się weekend, a my będziemy mogli razem ze znajomymi ułożyć się brzuchem do góry i delektować ciepłem dnia. Do tego obrazka brak nam tylko smacznego napoju na ochłodę oraz grillowanej karkówki do smaku. Tak, zdecydowanie razem z wiosną przyszedł okres na grillowanie. Jednakże to nie jest taka łatwa sprawa, bo od doboru odpowiedniego sprzętu zależy cały „fun”. Posiadając za małe, lub za słabe urządzenie, cały proces smażenia może przeciągnąć się do nieskończoności. W takim razie, warto gruntownie zastanowić się, jaki grill zdecydowanie sprawdzi się w naszych amatorskich warunkach, a który nie sprosta naszym wymogom.

W sprzedaży, sprzedawcy proponują nam niezwykle obszerny wachlarz rozmaitych modeli oraz rozmiarów tych urządzeń. W pierwszej kolejności nasz wybór powinniśmy ukierunkować na typ grilla. W sklepach do kupienia są grille gazowe, węglowe oraz elektryczne. Każdy z nich charakteryzuje się inną cechą, która zależna jest od naszych zapotrzebowań i oczekiwań. Najbardziej tradycyjne są grille węglowe, które do wytwarzania ciepła używają węgiel drzewny albo brykiety. To za ich pomocą grillowane produkty mają ten charakterystyczny zapach. Sprzęty te nie są kłopotliwe w obsłudze, aczkolwiek okres ich nagrzewania jest raczej długi, a i późniejsze czyszczenie go pochłania znaczną część czasu. Właściwsze rozwiązanie stanowią grille gazowe. Wyraźnie mają szybszy czas rozpalenia i rozgrzania się, dzięki czemu skraca się okres czekania na szaszłyk, czy karkówkę. Aczkolwiek sprzęty tego rodzaju są droższe w eksploatacji, bowiem do działania używają gaz. Często stosowane, zwłaszcza pośród koneserów grillowania, są grille elektryczne. Są one najprostsze w obsłudze, a co bardziej posiadają regulację temperatury dzięki czemu nie spalimy żadnej potrawy.

W trakcie wyboru grilla zawsze powinniśmy sugerować się jego przyszłym wykorzystaniem. Grille gazowe, czy elektryczne wyraźnie zdają egzamin wśród osób urządzających często oraz dużo grillowych przyjęć. Jeżeli chcemy urządzać barbecue tylko co jakiś czas, powinniśmy raczej zakupić grill węglowy.