Frytownica indukcyjna – najmłodsze dziecko Royal Catering

Wiecie, czym frytownica indukcyjna różni się od tradycyjnej? Jest szybsza, wydajniejsza i pozwala obniżyć rachunki za prąd. Frytownica jest jednym z powszechnie używanych w kuchni narzędzi, a jej warianty to długa lista pozycji. Począwszy od małych (o niewielkiej mocy) elektrycznych frytkownic do użytku domowego, aż po ogromne frytkownice gastronomiczne – zasilane gazem lub energią elektryczną.

Frytownica indukcyjna Royal Catering

Jak działa frytownica indukcyjna?

Od jakiegoś czasu kuchenne urządzenia grzewcze (a więc także frytkownice gastronomiczne) wytwarzane są z wykorzystaniem technologii indukcyjnej. Istotę jej działania stanowi, najogólniej rzecz ujmując, zjawisko polegające na przemianie energii elektrycznej w cieplną w wyniku działania szybkozmiennego pola magnetycznego. Ma to określone skutki.

frytki

W powszechnym użyciu

Frytownica indukcyjna służy, jak każda inna, do smażenia produktów w głębokim tłuszczu. Jest to metoda kulinarna ciesząca się niezwykłą popularnością, szczególnie w miejscach żywienia zbiorowego. Czynność zajmuje niewiele czasu, nie wymaga szczególnych umiejętności kucharskich, a produkty tak przygotowane są bardzo lubiane przez klientów. Istnieje jednak kilka cech, którymi nowoczesna frytownica indukcyjna różni się od swej tradycyjnej starszej siostry.

Smażona krewetka w panierce

Po pierwsze, szybko i łatwo

Poprzez zastosowanie technologii indukcji możliwe jest błyskawiczne nagrzanie oleju czy roztopienie frytury, a i sam proces smażenia staje się znacznie krótszy, dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła. Pomaga w tym intuicyjny panel sterowniczy z dużym, czytelnym wyświetlaczem i dodatkowymi funkcjami.

smażone sajgonki

Po drugie, dokładnie i precyzyjnie

Zarówno podniesienie, jak i obniżenie temperatury wrzącego tłuszczu zachodzi niemal natychmiastowo. Frytownica indukcyjna umożliwia precyzyjniejsze zarządzanie pobraną z sieci energią, niż tradycyjne frytkownice gastronomiczne. Bardzo to przydatne, szczególnie w wypadku stosowania techniki smażenia dwuetapowego.

krążki kalmara

 

Po trzecie, wydajnie i oszczędnie

Nowoczesna technologia indukcyjna gwarantuje szybką i wydajną obsługę przy zmniejszonych stratach energii. Frytownica indukcyjna posiada jeszcze jedną, lecz jakże istotną zaletę; pozwala przygotować więcej produktów w krótszym czasie. Ma to z kolei ogromne znaczenie w lokalach gastronomicznych nastawionych na szybką obsługę klienta oraz realny wpływ na wysokość rachunków za pobór energii elektrycznej.