Dolce vita – włoskie słodkości

Pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską to spaghetti i pizza. Dania – można powiedzieć – banalne. Bo co może być niezwykłego w połączeniu makaronu z pomidorami lub w rozwałkowanym cieście posypanym serem z przypadkowymi dodatkami i polanym sosem pomidorowym? A jednak Włosi uczynili z tego prawdziwe dzieła sztuki, którymi zachwyca się cały świat. Potrafią gotować, trzeba to przyznać. Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti i pizza, o których mówi się najwięcej. Gdy pojedziemy do słonecznej Italii, zjemy tam przepyszne desery i słodycze, którym warto poświecić chwilę uwagi.


Kariera włoskich słodyczy zaczęła się wiele wieków temu. Choć starożytni Rzymianie gustowali przede wszystkim w owocach takich jak np. figi, winogrona, daktyle i granaty, chętnie jedli również ciasta. Ówcześni cukiernicy specjalizowali się głównie w owocowych tartach, rogalikach i słodkich bułeczkach. Do popularnego zwyczaju należało maczanie ciast w płynnym i aromatycznym miodzie. Ciekawy jest fakt, że na początku słodycze spożywano zamiennie ze słonymi i ostrymi potrawami, np. z małżami lub ostrygami.

Czasy średniowiecza to prawdziwa eksplozja włoskiej miłości do cukru. To właśnie we Włoszech powstała wata cukrowa, która składa się przecież w 100% z cukru. Choć maszyna do waty cukrowej jeszcze nie istniała, mieszkańcy Italii świetnie radzili sobie bez niej, wykorzystując do produkcji zwykłą patelnię. Inne popularne wtedy słodycze to: strucle, marcepan, ciasta biszkoptowe. Często jedzono też tarty sezonowe z: wiśniami, truskawkami, śliwkami i jabłkami. Na Sycylii, gdzie zauważa się silne wpływy arabskie, regionalnym przysmakiem były cukierki z nugatu (tzw. torone) i ciasto tortowe (cassata alla Siciliana). Podobnie jak dziś, desery podawano na końcu uczty, po zjedzeniu dania głównego. W celu wydobycia ich smaku, jedzono je zawsze z mocną kawą, najczęściej espresso, która dzięki goryczce podkreślała słodkie aromaty włoskich ciast.

Współcześnie nie tylko maszyna do waty cukrowej przypomina nam o słodyczy kuchni z południa. Międzynarodową karierę zrobiło również tiramisu, przysmak wenecki zrobiony z serka mascarpone, masy jajecznej i biszkoptów nasączonych likierem. Popularna jest również panna cotta, która po przetłumaczeniu na język polski oznacza gotowaną śmietankę. Ten deser z północy Włoch, a dokładnie z Piemontu, zrobiony jest z delikatnego kremu i jaj z dodatkiem żelatyny. Panna cottę podaje się polaną słodkim sokiem owocowym lub przybraną świeżymi owocami.

panna cotta

Włosi uważani są za ludzi wesołych, beztroskich i kochających życie. Nie ma się co dziwić. To przecież słońce i słodycze dają 100% szczęścia.

zp8497586rq