Bemar – symbol współczesnej gastronomii

Współczesną gastronomię trudno sobie wyobrazić bez bemarów. Dziś branża gastronomiczna przechodzi duże zmiany i staje się coraz bardziej mobilna. Klient już nie chce bądź nie ma czasu, żeby iść do restauracji, teraz to restauracja musi przyjść do klienta. Dlatego też coraz popularniejsze w każdym lokalu – a w firmie cateringowej wręcz konieczne – są bemary.

Bemar na kółkach i lada wydawnicza

Istnieje kilka modeli bemarów. Każdy z nich przydaje się w innej sytuacji. Pierwszy rodzaj to bemar na kółkach lub inaczej bemar wózkowy. Zobaczymy go przede wszystkim w szpitalach, przedszkolach i tym podobnych placówkach. Tego typu bemar można całkowicie załadować jedzeniem, a za sprawą nagrzanej wody temperatura jedzenia podczas wydawania obiadów nie spada. Co wyróżnia bemar wózkowy od standardowego? Przeważnie jest on wyposażony w kran spustowy.

Bemary mogą przybrać formę lady wydawniczej. W odróżnieniu od wózkowej wersji urządzenia, jest on przeważnie stosowany z myślą o samoobsłudze. Klient sam się obsługuje wybierając według gustu produkty znajdujące się w kilku pojemnikach, które wystawione są w lokalu gastronomicznym. Bemar ladę wydawniczą może też obsługiwać personel, który sam nakłada klientowi posiłek. Wtedy zazwyczaj potrawy oddzielone są od sali szybą, a klient nie ma do nich bezpośredniego dostępu. Dodatkowo do takiego modelu bemarów istnieje możliwość instalacji półki, na której wydawane będą posiłki (oczywiście zawsze ciepłe).

Bemary możemy podzielić również według innego kryterium, a mianowicie ze względu na rodzaj zasilania. Wtedy wyróżnimy bemary elektryczne i gazowe. W zasadzie, oprócz sposobu zasilania, niewiele się między sobą różnią.

Budowa

Bemary służą utrzymywaniu przez jak najdłuższy czas ciepła potrawy. Każdy standardowy bemar zawiera pojemniki, do których wkłada się jedzenie, i które następnie przykrywa się pokrywkami. Pojemniki te umiejscowione są na samej górze urządzenia. Wewnątrz bemarów jest mechanizm, który odpowiada za utrzymywanie ciepła włożonego jedzenia. Wspomniany mechanizm opiera się na energii elektrycznej bądź gazie (w zależności od rodzaj urządzenia). Pod mechanizmem tworzy się przestrzeń, gdzie umieścić można zastawę stołową. W przypadku bemarów samojezdnych stanowi to bardzo dobre i pomysłowe usprawnienie procesu podawania żywności klientom. Osoba obsługująca bemar musi tylko sięgnąć po talerz, który znajduje się właściwe w środku urządzenia i nałożyć jedzenie.

zp8497586rq